YAYLANIN DÜNÜ BUGÜNÜ
Yaylamızın 80-90 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor.1940 lı yıllara kadar tek başımıza kullandığımız yaylamızda,komşu köyümüz kabak köyünün kuzgölcük yakınlarında olan yaylasının yanması sonucu,köyler arasındaki çok yakın aile münasebetleri de göz önünde bulunularak yaylamıza davet edilmişlerdir.
1942 Yılında yapılan antlaşmada ve sınır hudutnamesinde kabak köyünün 30 da 1 Sehim (pay-hisse-otlakiye) hakkı olduğu resmi kayıtlara geçmiştir. Yaylaya suyun getirilmesi bir bayram havası getirmiş her yıl yayla zamanları mevlüt okutularak cenabı allahın vermiş olduğu nimetlere şükür edilmiştir.zamanla ata sporumuz güreş müsabakaları düzenlenerek tüm köyler ve bolu halkı bayrama davet edilmiştir.
Karca ve Kabak Köyünün ortaklaşa kullandığı yaylamızda beraber yapılan bayramın davetleri ve çevre halkın yanlış bilgilendirilmesi ile kabak yaylası ve kabak yayla bayramı ismi ön plana çıkmış, büyüklerimizinde bu durum karşısında yetersiz kalması. Ev sahibi olduğumuz bir ortamda kiracı durumuna düşmemize sebep olmuştur. iki köy arasındaki kopması zor olan bağların; 1992-1993 yıllarında yaylaya av yapmaya gidip yangın çıkmasına sebep olunması sonucu sorumlusunun yanlış adreste aranması yaylamızda bilinçli bir yangın çıkarmış 8 ev yanarak kullanılamaz hale gelmiştir. Bu olaydan sonra bıçak gibi kesilen ilişkiler,o yıla kadar yapılan bayramın bitmesine 8-9 sene yaylaya cıkılmamasına sebep olmuştur.
Zamanla ilk yangınını çıkış sebebinin avcılardan olduğunun anlaşılması yapılan karşılığın ne kadar hatalı olduğunu gün yüzüne çıkarsada artık hiç bir şey eskisi gibi olmamıştır. Kırılan toraktan vazo ne kadar tamir edilse de yine çatlak olan ,tamir gören yerlerin izleri yakından bakınca belli olmaktadır.
1999 Yılında Bir toplantıda 7 yıldır yayla bayramının olmaması ve bir araya gelinememesinin üzüntüsü dile getirilirken aynı gün bir piknik yapalım gençler ve cocuklar kaynaşsın fikri benimsenmiş,piknik yapacağımız alan konusunda gönülden birlik sağlanamamıştır.Piknigin kendi yaylamızda yapmak suyundan içmek fikri benimsenmiş,kazanda pilav,mevlüt derken kendi aramızda yapılan güreş o yıl halkımızdaki beraberlik özlemini, sevdayı, hasretin doruğa ulaşması her yıl bunu tekrarlamamıza ve Karca Köyü yayla bayramına dönüşmesine vesile olmuştur.
Yayla alanını Beraberce kullandığımız Kabak köyü ile bayramlarımızı ayrı yapmakta kendi bayramlarımız olduğunda kendi köyümüz yaylası olarak telafuz etmekteyiz.Beraberinde ise kabak ve karcaköyü yaylası ismini kullanmaktayız. Karca köyü köy sınırları içinde bulunup kabak köyünün 30/1 sehim hakkı olan yaylamızı,yıllar önce davet ettiğimiz Kabak köyü ile baraber ortaklaşa kullanarak, Atalarımızın kemiklerini sızlatmamaya,akrabalık ilişkilerimize zarar vermemeye devam edeceğiz.Olumlu yönde katkı saklayanlara Her zaman teşekkür ederiz.
|